1900-01-01

Han vil få det stærkt voksende Iloq ind på det europæiske marked

Heikki Hiltunen, CEO og bestyrelsesformand for finske Iloq, mener, at den største udfordring for virksomheden er at styre væksten. Iloq har omkring 30 procent markedsandel i Finland og omkring 10 procent i Sverige.

Heikki Hiltunen har været administrerende direktør og formand for den innovative finske adgangskontrolproducent Iloq siden august 2017. Hans hovedopgave er at få Iloq til at vokse fra at være en skandinavisk spiller til en europæisk.

Iloq har 110 ansatte (produktionen er outsourcet) og et salg på 40,3 mio. euro i 2017. I 2018 steg indtægterne med 25 procent til 50 mio. euro.

Iloq lancerede S50 i 2018 - en nøglefri adgangskontrolteknologi baseret på mobiler med NFC og sikker skybaseret autorisationslagring. Det er den første låsecylinder i verden, der henter låsens energi fra telefonen, og den vandt prisen "Best Product" i Detektor International Awards 2018 i kategorien ID og adgangskontrol.

Heikki Hiltunen har 30 års erfaring inden for industriel automation i et globalt erhvervsklima og efter et år i sikkerhedsbranchen mener han, at den er attraktiv.

- Jeg tror, der er en stor ændring i markedet. Vi kan se, at mekaniske låse vil blive erstattet med digitale og mekatroniske låse. Det er en meget interessant fase, der drives af digitalisering, siger han.

Hvornår skal mekaniske låse udskiftes?

- Hvis man ser på markedsdata, vokser det mekaniske låsemarked med 3,3 til 3,5 procent, mens de mekatroniske og digitale låse har en årlig vækstrate på 13-14 procent. Jeg tror, det vil ske i de næste fem til ti år. Hvorfor installere mekaniske låse i nye bygninger, når du har digitale og mekatroniske låse, der er lige så gode eller bedre, og når du også kan integrere dem med dine tjenester og gøre dem mere sikre? I Finland er 40-50 procent allerede digitale / mekatroniske låse, og det er Skandinavien, der leder udviklingen.

I henvender jer til boligsektoren, universiteter og skoler, hospitaler og kommercielle bygninger og med S50 nu også til el-, vand- og spildevandsindustrien. Er der flere segmenter?

- Vi vurderer, at det adresserbare marked for os er omkring 12,5 mia. EUR, og i dag består 90 procent af mekaniske låse. Så markedet er stort nok til, at vi bare forsøger at erstatte de mekaniske låse. Men selvfølgelig er vi åbne for nye segmenter, selvom jeg foretrækker at være stor i de eksisterende segmenter frem for at være meget spredt.

Hvor er markedet for adgangskontrol på vej hen?

- Mod åbne platforme. Når jeg ser på, hvad der sker med smarte hjem og smarte byer, tror jeg, at store spillere som Google, Amazon og Apple kan komme ind på markedet med deres egne smarte hjemmekoncepter, og det kan medføre forstyrrelser for traditionelle spillere. Med IoT, netopkobling og de nye tjenester, som du kan tilbyde borgerne for at gøre deres liv lettere, inviterer du stort set større spillere til kampen. Hjemautomatisering, sikkerhed og adgang kan kombineres, og dette er stadig et meget fragmenteret marked. Smarte boliger udvikler sig, men der skal være flere standarder i fremtiden.

Vil der være plads til traditionelle spillere?

- Ja, jeg tror stadig på, at der vil være plads til traditionelle og mekaniske spillere, men vi skal gå videre med et åbent sind. De traditionelle aktører har været konservative, og nye spillere fra IT-sektoren kommer i stigende grad ind i branchen. De køber smarte hjemmekomponenter til at opbygge nye platforme, så det er en stor ændring.

De vil ikke acceptere proprietære produkter. Derudover driver Industry 4.0 og IoT åbne standarder frem.

Hvad har været dit fokus i løbet af dit første år som CEO for Iloq?

- Vi har gennemgået og revideret den globale strategi: Jeg brugte sandsynligvis otte, ni måneder på det. Jeg har besøgt mange investorer, fordi vi leder efter forskellige muligheder for Iloq til at øge væksten og internationalisere virksomheden hurtigere. Vi har også opgraderet ledelsen med en CMO, en HR-chef og en ny CFO. Vi har opdelt salgsorganisationen i to regioner: Nordeuropa og Centraleuropa.

Hvordan skal I vokse internationalt?

- I dag har vi kontorer i Finland, Sverige, Danmark, Norge, Benelux, Tyskland og Frankrig. Vi tilføjer Spanien og ser på Italien og Storbritannien. Vi håber på at kunne fremskynde væksten til 30-35 procent fremover. I øjeblikket eksporterer vi til 20 forskellige lande, men næsten 80 procent af vores indtægter kommer fra Skandinavien.

Hvor skal man vokse?

- Vi vil se mere og mere vækst i Centraleuropa. Inden for et par år forventer jeg, at vi har tilstedeværelse i Asien, Oceanien og Nordamerika. Trin for trin forsøger vi at gøre Iloq til en global spiller, men lige nu er fokus på Europa.

En måde at vokse på er at blive noteret på børsen.

- Ja, i maj i år meddelte vi, at vi overvejer forskellige strategier for at øge væksten, og et alternativ skal noteres på Helsingfors Fondsbørs, men der er også andre muligheder. Vi har for nylig meddelt, at vi vil udvide processen til næste år, og der er mange gode alternativer på bordet. Et af dem er at fortsætte, som vi gør i dag: Virksomheden har det godt, er rentabelt, vi har ingen gæld og en god vækst.

Har andre virksomheder forsøgt at købe jer?

- Det sker, men jeg har ikke set nogen seriøse forsøg. Vi er en af de hurtigst voksende skandinaviske virksomheder i branchen, så det er klart, at vi er meget interessante for investorer.


Leverantörer
Ändra marknad
Till toppen av sidan
Stäng