25-07-2023

12 norske ministerier udsat for cyberangreb

Erik Hope, direktør for ministeriernes sikkerheds- og Serviceorganisation (DSS), kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og Geir Arild Engh-Hellesvik fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

I går, mandag afslørede ministeriernes sikkerheds- og serviceorganisation (DSS) et cyberangreb på 12 ministeriers IKT-platform. DSS's IKT-platform bruges af alle ministerier undtagen Statsministeriet, Forsvarsministeriet, Justits- og Beredskabsministeriet og Udenrigsministeriet.

- Vi tager denne hændelse meget alvorligt. DSS arbejder tæt sammen med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM og politiet. De har iværksat en række tiltag for at håndtere angrebet, og vi følger situationen tæt, siger minister for kommuner og distrikter Sigbjørn Gjelsvik.

- Det er vigtigt at understrege, at regeringens arbejde foregår som normalt. DSS har iværksat en række sikkerhedsforanstaltninger for at sikre informationerne på IKT-platformen. Yderligere sikkerhedsforanstaltninger kan være nødvendige. Det vil blive vurderet løbende, siger Gjelsvik.

DSS har nedsat et krisehold og efterforsker og håndterer hændelsen med assistance fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) og andre sikkerhedsmiljøer.

- Vi har afdækket en hidtil ukendt sårbarhed i softwaren hos en af vores leverandører. Denne sårbarhed er blevet udnyttet af en ukendt aktør. Vi har nu lukket denne sårbarhed. Det er for tidligt at sige noget om, hvem der står bag og omfanget af angrebet. Vores undersøgelser og politiets efterforskning vil kunne give flere svar, siger Erik Hope, direktør i ministeriernes sikkerheds- og Serviceorganisation (DSS).

DSS har iværksat en række sikkerhedsforanstaltninger. Konsekvensen af en af disse sikkerhedsforanstaltninger er, at medarbejdere i de 12 ministerier nu ikke har adgang til DSS's fælles mobiltjenester. Det gælder blandt andet e-mail. Medarbejderne kan stadig arbejde som normalt på deres computere på kontoret eller hjemme.

- Vi overvåger systemerne løbende, og vi indfører yderligere tiltag, hvis det er nødvendigt. Af hensyn til efterforskningen kan vi ikke gå ud med flere oplysninger på nuværende tidspunkt, siger Hope.



Leverandører
Ændre marked
Tilbage til toppen
Luk