Boligkontoret Danmark tester DNA-mærkning


Boligkontoret Danmark administrerer boliger for mange boligorganisationer, og de vil løbende evaluere, om alle deres medlemmer skal have tilbudt mærkningsformen.

- Vi har så sent som i denne måned oplevet indbrud på vores afdelingskontor i Espergærde og gennem årene også på flere af vores ejendomskontorer. Det er årsagen til, at ejendomskontoret i Grydemosegård og Afdelingskontoret i Espergærde nu prøver DNA mærkning, oplyser Lars Lehmann, der er forvaltningsdirektør hos Boligkontoret Danmark.

– Vi laver en løbende evaluering af den præventive effekt, for at vurdere om vi kan komme med et samlet tilbud til alle vores medlemmer, som har disse ubehagelige oplevelser tæt inde på livet. Vi håber, at det kan gøre, at vi undgår alle de gener et indbrud medfører og samtidig øger trygheden, siger Lars Lehmann.

DNA-mærkning består af en flaske med gennemsigtig væske, som er tilsat ultraviolet sporstof og derfor kan ses i ultraviolet lys. Hver væske er helt unik – har sit eget DNA – og værdier, der er påsmurt og dermed mærket med væsken, registreres i en database. På den måde kan man knytte værdier og ejermand sammen, hvis værdierne bliver stjålet. Hvis man sælger eller udlåner sine mærkede værdier, noteres det i databasen.

Henrik Olsen fra leverandøren Selecta DNA kommenterer:

– Vi har snakket med adskillige tyve, heriblandt ham som vi kalder Røver-Robert. Det, som tyve og hælere virkelig frygter, er, hvis de har effekter, som kan spores tilbage til et gerningssted, og de derved kan blive linket til flere indbrud/lovovertrædelser. Det er derfor, DNA-mærkningen har en så god præventiv virkning, men den virker kun, hvis man via synlig skiltning fortæller tyven, at her bliver DNA-mærkning brugt.

– Stockholms Politi har kørt forsøg med DNA-mærkning og skiltning i tre områder, og efter et år var indbrudsraten faldet med 86 % Kriminologer på Malmøs Universitet har vurderet, at risikoen for indbrud falder mellem 25-50 %, hvis alle forhold samlet tages i betragtning, fortæller Henrik Olsen.

Kilde: Boligkontoret Danmark